یک کارشناس مسائل دینی :

زنان ، قلب تپنده انتقال فرهنگ عاشورا / درک سه برابری فرزندان مادرانی فعال در هیئات مذهبی از مفاهیم عاشورا

کارشناس ارشد فلسفه اسلامی با تأکید براینکه اگر مردان غالباً حاملان پرچم‌های عاشورا هستند، زنان حاملان ژن فرهنگی این قیام‌اند، اظهارداشت: همین نقش دوگانه باعث شده پیام کربلا نه تنها حفظ شود، بلکه با هر نسل به روزرسانی شود.
زنان ، قلب تپنده انتقال فرهنگ عاشورا / درک سه برابری فرزندان مادرانی فعال در هیئات مذهبی از مفاهیم عاشورا
1404/04/09 - 17:39
تاریخ و ساعت خبر:
268377
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - منیره غلامی توکلی - در جامعه‌ای که زنان مسلمان، میراث‌داران فرهنگ عاشورایی هستند، نقش آنان در تربیت نسل نوین، فراتر از یک همراهی ساده است. زن مسلمان با الهام از قیام امام حسین(ع) و نقش بی‌بدیل حضرت زینب(س)، نه تنها نگهبان ارزش‌های اسلامی است، بلکه به عنوان «مترجم زنده» این مفاهیم عمل می‌کند.
از داستان‌سرایی برای کودکان تا سازماندهی هیئت‌های مذهبی و فعالیت‌های اجتماعی، زنان با خلاقیت و عاطفه‌ منحصر به فرد خود، پیام عاشورا را از یک رویداد تاریخی به یک سبک زندگی تبدیل می‌کنند. امروز، در عصری که تهاجم فرهنگی، نسل جوان را هدف گرفته، این نقش تربیتی زنان است که می‌تواند به عنوان سدی محکم در برابر انحرافات فرهنگی بایستد. در گفت‌وگو با صفا قادری کارشناس ارشد فلسفه اسلامی به بررسی ابعاد مختلف این مسئله و تأثیر آن بر جامعه می‌پردازیم.
وی با بیان اینکه نقش زنان در محرم را باید "قلب تپندهٔ انتقال فرهنگ عاشورا" دانست، گفت: این تأثیر را می‌توان در سه سطح ۱. انتقال عاطفی-تربیتی: ؛ حفظ اصالت‌ها با روش‌های نوین و تبدیل سوگواری به کنش اجتماعی مورد بررسی قرار داد.
این کارشناس فلسفه اسلامی که پژوهشگری حوزه تربیتی دین را نیز انجام می دهد با اشاره به اینکه مادران با نوحه‌های ساده اما عمیق، مفاهیمی مثل ظلم‌ستیزی را از کودکی در نسل جدید نهادینه می‌کنند افزود: مثلاً وقتی زنی در هیئت، ماجرای حضرت رقیه(س) را روایت می‌کند، این روایت مستقیم به قلب کودکان نفوذ می‌کند.
قادری با اشاره به تحقیقاتی میدانی صورت گرفته در این حوزه، بیان کرد :تحقیقات میدانی نشان داده فرزندانی که مادرانشان فعالانه در مراسم محرم مشارکت دارند، ۳ برابر بیشتر مفاهیم عاشورا را درک می‌کنند.
این پژوهشگر حوزه تربیت دینی با اشاره به خلاقیت هایی که رسانه ها و ابزارهای نوین تولید محتوا برای جامعه به ویژه مادران ایجاد کرده است، گفت : زنان امروز با خلاقیت‌های زنانه مثل طراحی پوسترهای دیجیتال، کلیپ‌های عزاداری یا حتی آش نذری خلاقانه، پیام عاشورا را به زبان نسل جوان ترجمه می‌کنند. این همان چیزی است که مقام معظم رهبری تحت عنوان « تولید علم, سلاح ارتباطات رسانه‌‌ای, صدا و سیما, تولید فکر» سال های قبل بدان اشاره کرده است و فرموده اند : « رسانه می‌تواند در نهضت تولید علم و فکر و نظریه و اندیشه در زمینه‌های مختلف- چه در زمینه‌ی فنی و چه در زمینه‌ی انسانی و غیره- نقش ایفا کند.» که مثال بارز آن، حضور دختران نوجوان در تولید محتواهای هنری درباره‌ی کربلاست که آمارشان در ۵ سال اخیر ۴۰% رشد داشته است.
این کارشناس فلسفه اسلامی با بیان اینکه سوگواری محرم به یک کنش قدرتمند اجتماعی تبدیل شده است، گفت: اوج این کنشگری را در ابعاد مختلف خدمت رسانی می توان در روزهای نهم و دهم محرم و ایام اربعین حسینی هم در ایران و هم در عراق دید ، جایی که زنان با برنامه‌ریزی برای ایستگاه‌های صلواتی، بیمارستان‌های صحرایی اربعین یا گروه‌های نیکوکاری پس از محرم، نشان می‌دهند عزاداری حسین(ع) باید به مسئولیت‌پذیری اجتماعی بی انجامد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه با متأسفانه امار دقیقی از خیریه های مردمی که زنان مؤسس آنها هستند در دست نیست ، گفت اما معدل این مشارکت زنان با وجود مستندات در بانک اطلاعاتی خیریه های کشور، گزارش سالانه مرکز پژوهش های مجلس درباره مرکز امار ایران، پژوهش های دانشگاه تهران آمارنامه سازمان بهزیستی کشور بخش مشارکت های مردمی...؛ به گونه ای است که 65 درصد خیریه هایی که محوریت کارشان عدالت‌خواهی است، توسط بانوان عزادار محرم تأسیس شده‌اند.
قادری الهام گیری از الگوی زینبی (س) و تأثیر اشک ریختن معنوی بر امام حسین علیه السلام و مهارت های ذاتی و تجربی زنان در سازمان دهی هیئات مذهبی و ان جی او های خدمات رسانی را مهم ترین دلیل برای موفقیت زنان در تبدیل عزاداری محرم به کنگشری اجتماعی برشمرد .
این کارشناس ارشد فلسفه اسلامی با تأکید براینکه اگر مردان غالباً حاملان پرچم‌های عاشورا هستند، زنان حاملان ژن فرهنگی این قیام‌اند، اظهارداشت: همین نقش دوگانه باعث شده پیام کربلا نه تنها حفظ شود، بلکه با هر نسل به روزرسانی شود. امروز شاهدیم دختران نسل Z با همان شور مادرانشان، اما با زبان استوری‌های اینستاگرامی یا پادکست‌های تاریخی، واقعه‌ی عاشورا را روایت می‌کنند. این یعنی زنجیرهٔ انتقال قطع نشده است.
وی در پایان این گفت وگو با آرزوی پیروزی جبهه حق علیه باطل و سلامتی رهبر معظم انقلاب اسلامی به دفاع مقدس 12 روزه ایران اسلامی در برابر متجاوز اسرائیلی اشاره کرد و گفت : این میزان همدلی ، ایثار ، شجاعت و ولایت پذیری در قاموس وطن دوستی مرا به یاد آمار جالبی از پژوهش‌های اخیر می اندازد که جیکده آن می گوید: « در خانواده‌هایی که مادران در هیئت‌ها فعالیت دارند، احتمال گرایش نوجوانان به مفاهیم ضدظلم ۷۸% بیشتر از سایرین است. این همان "اثر زینبی" در تربیت نسل جدید است.» گ
انتهای پیام/*

بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
برچسب ها:
زنان ، فرهنگ عاشورا ، ایثار ، مقاومت، ولایت پذیری
ارسال نظر
مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرتان لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
3- نظرات بعد از بررسی و کنترل عدم مغایرت با موارد ذکر شده تایید و منتشر خواهد شد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
گفتگو
V
آرشیو