تک فرزندی ، زمینه ساز بحران های روانی واجتماعی در بزرگسالی

تک‌فرزندان در بزرگسالی با فشارهای روانی و ضعف روابط اجتماعی مواجه می‌شوند.
تک فرزندی ، زمینه ساز بحران های روانی واجتماعی در بزرگسالی
1404/02/18 - 07:13
تاریخ و ساعت خبر:
216774
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - – یزد، دکتر ناهید دیناروند، روان‌شناس بالینی و پژوهشگر حوزه جمعیت، در گفت‌وگو با خبرنگار زنان ایران ،درباره فشارهای روانی وارد بر کودکان تک‌فرزند در دوران بزرگسالی اظهار داشت:تک‌فرزند معمولاً عزیز خانواده است و تمام آمال و آرزوهای والدین را بر دوش می‌کشد. این تمرکز بیش از حد، که ناشی از تصورات نادرست تربیتی است، سبب بروز مشکلات روانی در بزرگسالی می‌شود. چنین فردی در آینده انتظارات بالایی از جامعه دارد و خواهان توجه دائمی است. احساس دائمیِ زیر ذره‌بین بودن، باعث می‌شود که گمان کند باید بدون تلاش، همه‌چیز برای او مهیا باشد
وی افزود:فرزندی که همواره مرکز توجه بی‌قید و شرط خانواده بوده و هر نیازی از او فوراً برآورده شده، در بزرگسالی با احساس بی‌انگیزگی و ناتوانی در تصمیم‌گیری مستقل مواجه می‌شود. چون والدین در تمام تصمیم‌گیری‌ها دخالت داشته‌اند، این کودک هیچ‌گاه نیازهایش را به‌طور واقعی و مستقل تجربه نکرده است.
دیناروند در ادامه گفت:تک‌فرزندان اغلب روابط اجتماعی محدودی دارند. آن‌ها به‌جای ارتباط با همسالان، بیشتر با بزرگسالان در تعامل هستند. همین موضوع مهارت‌های ارتباطی، دوستیابی و تاب‌آوری اجتماعی آنان را تضعیف می‌کند.
وی با تأکید بر اهمیت رشد تدریجی روانی و اجتماعی انسان اظهار داشت: زمانی که کودک به‌جای تعاملات واقعی، بیشتر در فضای مجازی یا پای بازی‌های کامپیوتری وقت می‌گذراند، الگوبرداری او از شخصیت‌های مجازی و انیمیشنی شکل می‌گیرد. این موضوع در کنار تجربه تنهایی، زمینه‌ساز اضطراب و افسردگی در بزرگسالی خواهد بود.
دیناروند همچنین به یکی از چالش‌های اصلی در خانواده‌های تک‌فرزند اشاره کرد و گفت:والدین این کودکان معمولاً تصور می‌کنند در حال ارائه بهترین تربیت هستند، در حالی‌که خانواده‌های دارای چند فرزند، از طریق تجربه و اصلاح روش‌ها در تربیت فرزندان بعدی، مهارت‌های خود را ارتقا می‌دهند. در خانواده تک‌فرزند چنین فرصتی وجود ندارد و همین مسأله موجب تضعیف توان تربیتی والدین می‌شود.
وی با اشاره به تبعات اجتماعی این سبک فرزندپروری تصریح کرد:در محیط کار و اجتماع، این افراد معمولاً با ضعف در روابط بین‌فردی، ناتوانی در پذیرش مسئولیت، و کاهش انگیزه مواجه‌اند. این مسائل نه تنها بر کارایی آن‌ها تأثیر منفی می‌گذارد، بلکه موجب ایجاد اختلال در روابط اجتماعی و حرفه‌ای‌شان نیز می‌شود.
در ادامه این گفت‌وگو، دکتر دیناروند بر ضرورت تغییر نگرش خانواده‌ها نسبت به تک‌فرزندی تأکید کرد:تغییر ذهنیت خانواده‌ها از ترجیح تک‌فرزندی به پذیرش چندفرزندی، نیازمند فرهنگ‌سازی عمیق و پایدار است. نگاه‌ها باید به این موضوع تغییر کند تا از سطح فکر به سطح رفتار برسد. این تحول، جز با استمرار، آموزش و تلاش‌های دلسوزانه از سوی نهادهای فرهنگی، سازمان‌ها، مؤسسات مردمی و فعالان دغدغه‌مند جامعه، ممکن نخواهد بود.
وی درپایان افزود:من معتقدم مسائل فرهنگی، ماهیتی شبیه به مسائل بهداشتی دارند. همان‌گونه که عدم رعایت بهداشت فردی به بهداشت عمومی آسیب می‌زند، غفلت از تربیت صحیح و نگاه فرهنگی سالم در خانواده، سلامت روانی و اجتماعی جامعه را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.
انتهای پیام/*

بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
برچسب ها:
تک فرزندی، بحران روانی واجتماعی
ارسال نظر
مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرتان لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
3- نظرات بعد از بررسی و کنترل عدم مغایرت با موارد ذکر شده تایید و منتشر خواهد شد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
زن و خانواده
V
آرشیو