حضرت خدیجه (س)؛ بانوی ایثارگر که اسلام را به ثروت و ایمان گره زد

حضرت خدیجه (س) با ایمان بی‌نظیر و حمایت‌های مادی و معنوی از پیامبر اسلام (ص)، نقشی بی‌بدیل در گسترش اسلام ایفا کرد و الگویی جاودان برای زنان مسلمان شد.
حضرت خدیجه (س)؛ بانوی ایثارگر که اسلام را به ثروت و ایمان گره زد
1403/12/25 - 12:40
تاریخ و ساعت خبر:
215062
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - قرآن کریم در آیه 92 سوره آل‌عمران می‌فرماید: «لن تنالوا البر حتی تنفقوا مما تحبون»؛ یعنی «هرگز به نیکی نمی‌رسید مگر آنکه از آنچه دوست دارید انفاق کنید». حضرت خدیجه (سلام‌الله‌علیها)، نخستین بانوی مسلمان، با ایثار تمام دارایی خود در راه اسلام، مصداق بارز این آیه بود. ایشان با ایمان عمیق، حمایت‌های مادی و معنوی از پیامبر اکرم (ص)، و ایستادگی در برابر سختی‌ها، نقشی بی‌بدیل در گسترش اسلام ایفا کردند. برای بررسی بیشتر شخصیت و الگوپذیری از این بانوی بزرگوار، به گفت‌وگو با حجت‌الاسلام شیخ عباس بحرینی، امام جمعه موقت شهرستان عسلویه، نشستیم تا ابعاد مختلف زندگی حضرت خدیجه (س) را واکاوی کنیم.
حضرت خدیجه (سلام‌الله‌علیها) به عنوان اولین همسر پیامبر اسلام چه نقشی در شکل‌گیری و پیشبرد اسلام داشتند؟
_حضرت خدیجه از تجار معروف زمان بود. با علاقه و محبتی که نسبت به پیامبر اسلام داشتند، مایملک خود را در اختیار پیامبر گذاشتند و پیامبر از این طریق اسلام را ترویج نمودند.
چگونه ثروت حضرت خدیجه در پیشبرد اهداف پیامبر مؤثر بود؟
_ خیلی گفته شده که اسلام به سه وسیله پیشرفت نمود: یک، اخلاق پیامبر؛ دو، اموال خدیجه؛ سه، شمشیر امیرالمؤمنین علی (علیه‌السلام). زمانی که مشرکان مکه برده‌هایی که مسلمان می‌شدند را مورد شکنجه قرار می‌دادند، به وسیله ثروت و اموال حضرت خدیجه (س) آن‌ها آزاد می‌شدند. به این ترتیب جمعیت مسلمانان افزایش یافت. حضرت خدیجه با بخشیدن ثروت خود باعث رفع تحریم اقتصادی شد که قریش بر مسلمانان تحمیل کرده بودند.
_چگونه حضرت خدیجه (س) از پیامبر در شرایط سخت حمایت معنوی کرد؟
جواب: او نخستین فردی بود که به پیامبر ایمان آورد و پیامبر را تصدیق کرد و راه را برای دیگران هموار ساخت که به اسلام روی بیاورند. ایشان پیامبر را در سخت‌ترین شرایط همراهی می‌کردند. با معرفتی که از پیامبر داشتند، مجذوب او شدند و پیامبر را امین خود دانستند و در ترویج اسلام همراه و یاور پیامبر شدند.
حضرت خدیجه چگونه می‌تواند الگویی برای زنان مسلمان در حمایت از خانواده و جامعه باشد؟
_مردم باید خدیجه را بیشتر بشناسند و زندگی‌نامه ایشان را مطالعه کنند و صفات برجسته او را به کار گیرند. حضرت خدیجه نه تنها در زمان خود بلکه برای نسل‌های آینده نیز الگویی در حمایت از اخلاق و ارزش‌های اسلامی است. ایشان نمونه‌ای بی‌بدیل از همسری فداکار و مادری متعهد است. او نشان داد که چگونه می‌توان با ایمان و اخلاق نیکو در رشد و تعالی جامعه نقش‌آفرینی کرد.
آیا می‌توان گفت که حضرت خدیجه اولین بانوی مسلمان بودند؟ نقش ایشان در حمایت از پیامبر در ابتدای بعثت چگونه بود؟
_ بله، ایشان اولین بانویی بود که به پیامبر ایمان آورد و با ثروت خود در شعب ابی‌طالب باعث رفع تحریم‌های اقتصادی علیه مسلمانان شد. این کمک شایانی در پیشبرد اسلام بود.
چگونه حضرت خدیجه به پیامبر ایمان آورد و اولین بانوی مسلمان شد؟
_صفات برجسته پیامبر، اخلاق حسنه، و امین بودن او را مشاهده نمود و مجذوب پیامبر شد.
حضرت خدیجه چگونه الگویی از ایمان و استقامت برای زنان مسلمان است؟
_حضرت خدیجه یک الگوی نمونه برای زنان و مردان جامعه است. در وجود ایشان ارزش‌ها و کمالات انسانی فراوان بود. تمام امکانات اقتصادی و هستی خویش را در راه رضای خداوند بخشید و با حمایت‌های روحی، روانی، و اجتماعی از پیامبر در ترویج اسلام نقش بسزایی داشت. زمانی که با پیامبر ازدواج کرد، زنان مکه به دلیل دشمنی با آن حضرت از او دور شدند. آنان نه تنها با حضرت خدیجه سلام نمی‌کردند، حتی از رفت‌وآمد زنان دیگر هم جلوگیری می‌کردند؛ به این ترتیب وحشتی عجیب بر وجود خدیجه مستولی شد. البته او بیشتر از این می‌ترسید که به پیامبر آسیب برسانند.
چگونه ایمان حضرت خدیجه به پیامبر بر جامعه آن زمان تأثیر گذاشت؟
_رفتار و منش همراه با ایمان حضرت خدیجه (س)، پاکدامنی، و استقامت در برابر بی‌مهری برخی افراد باعث شد بسیاری از افراد وی را الگو قرار دهند و دین اسلام را بپذیرند.
علاوه بر حضرت خدیجه چه زنان دیگری در تاریخ اسلام نقش کلیدی داشتند؟ (مانند حضرت فاطمه، حضرت زینب و...)
_ بانوان دیگری در تاریخ اسلام مانند ام سلمه، ام ایمن، حلیمه سعدیه، و ام عماره نسیبه بودند که منشأ خدمات بسیاری شدند.
نقش حضرت فاطمه زهرا (س) در حفظ سنت پیامبر چگونه بود؟
_ راه و روشی که پیامبر داشت، حضرت زهرا (س) نیز دارا بود. اولین زنی بود که از ولایت امیرالمؤمنین دفاع کرد و در این راه به شهادت رسید.
چگونه حضرت زینب (س) در رویداد کربلا الگویی از شجاعت شد؟
_ حضرت زینب الگوی صبر، استقامت، و فداکاری است. ایشان با سخنان کوبنده، روشنگرانه، و آتشین خود در کاخ یزید ـ که سخنان امیرالمؤمنین (ع) را یادآور می‌شد ـ پرده از چهره واقعی یزید برداشت، حق و حقیقت را به جهان اسلام آشکار ساخت، و از دین خدا دفاع کرد.
نقش زنان دیگر مانند ام سلمه و عایشه در تاریخ اسلام چیست؟
_ اکثر زنان پیامبر راه درست رفتند ولی دو زن از آن‌ها برخلاف پیامبر عمل کردند.
نقش زنان در جامعه اسلامی امروز چگونه باید باشد؟ آیا می‌توان از الگوهای تاریخی مانند حضرت خدیجه برای زنان امروز الهام گرفت؟
_ حضرت خدیجه در عصر جاهلیت فردی موفق در بعد اقتصادی و اجتماعی بود. ایشان از نسب خوبی برخوردار بودند و فعالیت مستمر و سالمی داشتند. زنان جامعه امروز می‌توانند با مطالعه کتب تاریخی درباره زندگی زنان مؤمنه مانند حضرت خدیجه و حضرت زهرا (س)، در ابعاد مختلف زندگی فردی، اجتماعی حتی سیاسی الهام گرفته و نمونه بارزی از الگوی سوم زن مسلمان باشند.
چگونه زنان می‌توانند از حضرت خدیجه و سایر بانوان تاریخ اسلام الهام بگیرند؟
_ در تاریخ اسلام زنان زیادی دیده می‌شوند که در سرنوشت اسلام دخیل بودند؛ مثل زنانی که مشوق مردان خود برای یاری امام حسین (ع) بودند و حق مردان خود را به معروف امر کردند؛ باعث سعادت مرد خود شدند؛ یا زنانی که موجب هدایت دیگران شدند. حضرت خدیجه نماد بارز ایثار و مقاومت در طول زندگی پربرکت خود بود. وی الگویی تربیتی برای مادران در تربیت فرزند و الگویی برای همسرداری زنان ما هستند. زنان امروز باید درس‌های زندگی اولین بانوی اسلام ام‌المؤمنین خدیجه کبری را الگو گرفته و نقش راه زندگی خود قرار دهند.
نقش زنان در جامعه اسلامی امروز چگونه باید باشد؟
_ مهم‌ترین نقشی که یک زن ایفا می‌کند مادری و همسری است. زنان هم مسئولیت اجتماعی دارند هم خانوادگی؛ زنانی که در خانه هستند به این معنی نیست که مسئولیت اجتماعی یا سیاسی ندارند بلکه با تربیت صحیح نسل زمینه رسیدن به تمدن اسلامی را فراهم نمایند.
چگونه زنان می‌توانند در همه زمینه‌ها مشارکت فعالانه داشته باشند؟
_ زنان اگر بخواهند به دستورات پیامبر اسلام عمل کنند و مقید به دستورات اسلامی باشند، می‌توانند در همه زمینه‌ها نقش فعال داشته باشند.
انتهای پیام/*

بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
برچسب ها:
رحلت حضرت خدیجه، بانوی اول اسلام، ام المؤمنین،
ارسال نظر
مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرتان لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
3- نظرات بعد از بررسی و کنترل عدم مغایرت با موارد ذکر شده تایید و منتشر خواهد شد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
دین و اندیشه
V
آرشیو