استاد حوزه علمیه و فعال حوزه زن و خانواده:
تقوا و خویشتن داری موجب دوری از انجام سایر جرائم اجتماعی می شود
میرحسینی گفت: جامعه ای که افراد در آن به حق یگدیگر تجاوز نکنند و حقوق یکدیگر را محترم بشمارند و برای رسیدن به نتیجه مطلوب و بهبود وضعیت اجتماعی تلاش نمایند به تدریج به سوی تشکیل مدینه ی فاضله شدن حرکت خواهند کرد و تحقق این امر از مسیر روزه داری و تمرین بندگی الهی عبور می کند.
1403/12/15 - 08:42
تاریخ و ساعت خبر:
214689
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - _سیستان و بلوچستان، زهرا میر حسینی استاد حوزه علمیه و فعال حوزه زن و خانواده در گفتگو با خبرنگار زنان ایران در رابطه با آثار روزه داری بر تعاملات اجتماعی گفت: خداوند متعال در آیه۱۸۳ سوره ی مبارکه بقره می فرماید: ای مومنان، روزه بر شما واجب شده است همانطور که بر امت های قبل از شما واجب شده بود ، باشد که تقوا نمایید.
لحن خداوند متعال برای شروع آیه بسیار زیبا و مهربانانه است و این امر یکی از شیوه های تبلیغی
می باشد. وقتی مربی به امر تربیت می پردازد باید با لطافت برخورد نماید.
وی در ادامه افزود: دلیل دشواری روزه گرفتن باعث شده تا خداوند، روزه گیران را در جرکه و گروه مومنین قرار می دهد. طبق اسناد در امت های قبل هم دستور به روزه بوده است اما روزه ی ماه رمضان بر انبیاء الهی واجب بوده است و در اسلام بر همگی مسلمانان واجب شده است .
میرحسینی اظهار کرد: مهم ترین اثر روزه تقوا است. تقوا از ماده( و ق ی) دارای معانی متعددی است اما آنچه مورد نظر ما در این آیه می باشد، خویشتن داری و دوری از گناه است و به معنای ساده تر می توان تقوا را به نوعی پلیس درونی افراد اجتماع معنا کرد. همانگونه که هرگاه افراد می خواهند امری غیر قانونی را انجام دهند در صورت وجود مأموران قانون از انجام آن عمل اجتناب می کنند و در انظار اهل قانون مرتکب خطا نمی شوند،اگر چنین حالتی درون انسان ایجاد شود که دائما خویش را در منظر خداوند سبحان و ملائکه الهی بیند و بداند که دروبین های این عالم لحظه به لحظه ی او را ثبت می نمایند، در نتیجه مرتکب گناه که نتیجه طغیان است نخواهد شد و در صورت ارتکاب عمل خطا بر جبران آن می کوشد.
فعال حوزه زن و خانواده ادامه داد: اکثر گناهان آدمی در حیطه ی فردی و اجتماعی از دو ریشه ی غضب و شهوت نشأت می گیرد و اگر ما بتوانیم این دو ریشه را کنترل نماییم بسیاری از مشکلات افراد در سطح وسیع حل خواهند شد لذا شارع مقدس برای نیل و رسیدن به این اهداف قوانین و مقراتی را نهاده است که حاصل رعایت آن، وصول به مقاصد فوق می شود.
به طور مثال انسان در حین روزه از آنچه قبل از روزه برای او حلال بود همچون خوردن و آشامیدن دوری می ورزد. در نتیجه این امر تمرینی برای تقویت اراده است. اگر این هدف محقق شود خود به خود بسیاری از خطاهای اجتماعی کاهش می یابد.
میرحسینی در رابطه با آثار روزه داری گفت: ما معتقدیم که در ماه مبارک رمضان میزان جرایم اجتماعی کاهش چشم گیری دارند و آمار نیز این باور را تایید می نماید. روزه داری آثارربسیار ارزشمندی داری از جمله:
الف/ قوی شدن اراده: روزه داری باعث قوی شدن اراده ی افراد و از طرفی تاثیر بسزایی برای حفظ از گناهان دارد. فردی که این قدرت را پیدا کرده تا در حین روزه داری از همسر شرعی و قانونی خود دوری نماید تا امر الهی را انجام دهد هر گاه به نوامیس دیگران می رسد، خداوند را ناظر بر خود می بیند و از ارتکاب گناه دوری می ورزد نتیجه این امر ایجاد سلامت و امنیت در جامعه است. ایجاد حالت تقوا و خویشتن داری موجب می شود که از انجام سایر جرائم اجتماعی، چشم پوشی نماید
ب/ تقویت حس انسان دوستی و عاطفه : همانطور که روزه دار از خوردن و آشامیدن خود داری می کند به تدریج ، حالت و شرایط افراد کم بضاعت جامعه را درک خواهد کرد و به دنبال تأمین مایحتاج ایشان در حد توان خود می رود. در پایان ماه مبارک رمضان نیز با پرداخت زکات فطره به طور عملی این اثر روزه را به نمایش می گذارد. لذا خود خواهی در او کاهش یافته و دیگر خواهی نمایان می شود.
ج/ایجاد روحیه شکر گزاری : در حدیث نبوی آمده است :( برای هر چیزی زکاتی است و زکات بدنها روزه است.)همانطور که می دانید زکات مال مصارف متعددی دارد و به نفع مردم هزینه می گردد. زکات دهنده به شکرانه ی سرمایه ای که خداوند در اختیار او گذاشته است و به منظور انجام اوامر الهی زکات را می پردازد اگر چه می داند در این معامله ای که با خداوند متعال نموده سود اصلی مجدد به خودش باز میگردد.
در روزه نیز انسان به شکرانه سلامتی جسمی و نعمت های الهی به دستور خداوند روزه می گیرد و مطمئناً در درجه نخست فایده اجرای امر الهی نیز به خود او باز می گردد .
در حدیث قدسی دیگری آمده است که خداوند متعال می فرمایید: روزه برای من است و من به آن پاداش می دهم.)
وی در پایان گفت: زمانی که روزه ی ما یک واقعی باشد آثار خوب آن محقق می گردد و منفعت آن به همه افراده جامعه خواهد رسید. روزه قادر است که انسان را تبدیل به ملائکه کند و حتی در مرحله ای بالاتر قرار دهد زیرا انسان با اختیار خود از مفطرات چشم پوشی می کند. جامعه ای که افراد در آن به حق یگدیگر تجاوز نکنند و حقوق یکدیگر را محترم بشمارند و برای رسیدن به نتیجه مطلوب و بهبود وضعیت اجتماعی تلاش نمایند به تدریج به سوی تشکیل مدینه ی فاضله شدن حرکت خواهند کرد و تحقق این امر از مسیر روزه داری و تمرین بندگی الهی عبور می کند.

بازگشت به ابتدای صفحه