عدم کنترل ادرار: یک چالش شایع پس از بارداری و زایمان

زنانی که چندین بار تجربه بارداری داشته اند بیشتر از سایر بانوان دچار عارضه عدم کنترل ادرار می شوند اما نباید این عارضه را مختص زنان دانست هر چند که در بانوان شایع تر است نکته مهم این است که عدم کنترل ادرار قابل درمان است و تمرینات تقویت عضلات کف لگن و مشاوره با پزشک می‌تواند به بهبود وضعیت کمک کند.
عدم کنترل ادرار: یک چالش شایع پس از بارداری و زایمان
1403/11/07 - 12:10
تاریخ و ساعت خبر:
213128
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - عدم کنترل ادرار یکی از موارد بسیار شایع در بانوان است به ویژه بانوانی که تجربه بارداری و زایمان های طبیعی دارند. البته این امر فقط مختص بانوان نیست و مردان نیز دچار آن می شوند. خبرنگار زنان نیوز در گفت وگو با زهرا صفرنژاد کارشناس ارشد مامایی به بررسی دلایل، عوارض و راه های پیشگیری و درمان این عارضه پرداخته است.
صفرنژاد با اشاره به اینکه عدم کنترل ادرار در بانوان می‌تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد اما شایع ترین علل آن زایمان، افزایش سن و یائسگی است گفت: زایمان طبیعی می‌تواند به عضلات کف لگن آسیب بزند و منجر به مشکلات کنترل ادرار شود همچنین تغییرات هورمونی و کاهش قدرت عضلات کف لگن نیز با بالارفتن سن بر شدت آن می افزاید.
وی در ادامه با بیان اینکه زنان یائسه بیشتر از سایر زنان برای چنین مشکلی به پزشک مراجعه می کنند، گفت: یائسگی باعث کاهش سطح استروژن و خشکی بافت‌ها و ضعف عضلات کف لگن می شود که همین امر در بروز عارضه عدم کنترل ادرار بسیار مؤثر است.
این کارشناس ارشد مامایی از عفونت های ادراری، دیابت و بیماری های عصبی به عنوان عوامل پزشکی عدم کنترل ادرار نام برد و توضیح داد: عفونت‌های مکرر می‌توانند باعث تحریک مثانه و عدم کنترل ادرار شوند، همچنین ابتلا به دیابت می‌تواند به افزایش ادرار و عدم کنترل آن منجر شود و در این زمینه بیماری های مانند مولتیپل اسکلروزیس یا پارکینسون بیشترین تأثیر را در کنترل ادرار دارند.
صفرنژاد چاقی را بیماری قرن دانست و افزود در زمینه عدم کنترل ادرار فرد هر چقدر که اضافه وزن بیشتری داشته باشد به مثانه فشار بیشتری می آید و همین امر فرد چاق را دچار عدم کنترل ادرار می کند. استرس و اضطراب و مصرف کافئین و الکل نیز با تحریک مثانه منجر به افزایش ادرار می شود و احتمال عدم کنترل آن را بالا می برد .
وی در پاسخ به این سوالات که آیا زایمان طبیعی بانوان را بیشتر دچار عدم کنترل ادرار می کند یا زایمان سزارین و آیا تعداد بارداری ها بر شدت این مسئله تأثیرگذار است؟ گفت: زایمان طبیعی معمولاً بیشتر از زایمان سزارین می‌تواند باعث ایجاد مشکل عدم کنترل ادرار شود چرا که در زایمان طبیعی فشار و کشش‌هایی که در طول زایمان به عضلات کف لگن و بافت‌های اطراف مثانه وارد می‌شود احتمال آسیب به عصب‌ها و عضلات کف لگن را بیشتر می کند که همین امر می‌تواند منجر به مشکلاتی در کنترل ادرار شود.
کارشناس ارشد مامایی در خصوص رابطه بین تعداد بارداری و عدم کنترل ادرار گفت: مشخصا هر چه تجربه بارداری بانوان بیشتر باشد عارضه عدم کنترل ادرار در آنها مشهود تر است.
صفرنژاد با بیان اینکه هر چقدر دفعات بارداری زن بیشتر باشد علاوه بر افزایش وزن ، فشاری که رحم بر مثانه وارد کرده بیشتر بوده است و همین امر باعث کاهش ظرفقیت مثانه و افزایش نیاز به ادرار کردن را در پی دارد، گفت: تغییرات هورمونی در دوران بارداری می‌تواند بر روی عضلات و بافت‌های اطراف مثانه تأثیر بگذارد و باعث کاهش کنترل ادرار شود. همچنین بارداری و زایمان می‌تواند به ضعف عضلات کف لگن منجر شود. این عضلات مسئول حمایت از مثانه و کنترل ادرار هستند. ضعف در این عضلات می‌تواند منجر به عدم کنترل ادرار شود.
وی تأکید کرد : زایمان طبیعی می‌تواند به آسیب به بافت‌ها و عضلات کف لگن منجر شود. این آسیب می‌تواند بر کنترل ادرار تأثیر بگذارد و احتمال بروز عارضه را افزایش دهد.
این کارشناس ارشد مامایی در خصوص راه های درمان عدم کنترل ادرار گفت : این عارضه از چند طریق قابل درمان است که آخرین آنها جراحی است اما توصیه ما این است که بانوان با ورزش و تمرینات تقویت عضلات کفی لگن بتوانند کنترل ادرار خود را بهبود بخشند.
1. تمرینات کگل: این تمرینات به تقویت عضلات کف لگن کمک می‌کند و می‌تواند به بهبود کنترل ادرار کمک کند. تمرینات کگل شامل انقباض و ریلکس کردن عضلات کف لگن است.
2. فیزیوتراپی:
مراجعه به فیزیوتراپیست متخصص در زمینه بهبود عملکرد کف لگن می‌تواند مفید باشد. آن‌ها می‌توانند برنامه‌های تمرینی خاصی را برای تقویت عضلات کف لگن طراحی کنند.
3. تغییرات در سبک زندگی:
کاهش وزن، رژیم غذایی سالم و پرهیز از مصرف مواد تحریک‌کننده مانند کافئین و الکل می‌تواند به بهبود وضعیت کمک کند.
4. داروها:
در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهایی را برای کنترل مثانه تجویز کند.
5. جراحی:
در موارد شدید، ممکن است جراحی برای اصلاح مشکلات ساختاری یا تقویت عضلات کف لگن لازم باشد.
6. مشاوره روانشناسی:
در صورتی که استرس یا اضطراب نقش داشته باشد، مشاوره روانشناسی می‌تواند به مدیریت این مشکلات کمک کند.
صفرنژاد در ادامه این گفت وگو با تأکید براینکه بانوان میانسال و یائسه بیشتر از سایر بانوان دچار عارضه عدم کنترل ادرار می شوند، افزود: عوامل هورمونی، فیزیولوژیکی و پزشکی هر کدام بر این بروز این مشکل تأثیرگذار هستند که درمان‌هایی شامل تمرینات تقویت عضلات، تغییرات در سبک زندگی و در برخی موارد داروها یا جراحی می تواند بهبود آن مؤثر باشد.
وی در تکذیب اینکه عدم کنترل ادرار یک بیماری مختص زنان است، گفت: عدم کنترل ادرار در زنان شایع تر است اما مردان نیز به دلایل مختلفی چون بزرگ پروستات، عفونت های ادراری ، بیماری های عصبی یا مشکلات ساختاری در سیستم ادراری و به ویژه سبک زندگی دچار عدم کنترل ادرار می شوند.
این کارشناس ارشد مامایی ادامه داد: بزرگی پروستات یکی از شایع‌ترین علل عدم کنترل ادرار در مردان، بزرگی پروستات است که می‌تواند به فشار بر مثانه و اختلال در جریان ادرار منجر شود اما استفاده از دخانیات،مصرف الکل و کافئین نیز می‌تواند مثانه را تحریک و منجر به افزایش ادرار شود.
انتهای پیام/*

بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
برچسب ها:
کنترل ادرار
ارسال نظر
مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرتان لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
3- نظرات بعد از بررسی و کنترل عدم مغایرت با موارد ذکر شده تایید و منتشر خواهد شد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
بهداشت و سلامت
V
آرشیو