|
انتقاد مسئولانه، دیپلماسی مقتدرانه؛ خطمشی نظام در شرایط حساس |
|
تبریز- در شرایطی که توقف جنگ شکننده است و تهدیدهای دشمن همچنان پابرجاست، رهبر انقلاب با نگاهی راهبردی بر ضرورت حفظ وحدت، نقد مسئولانه و دیپلماسی مقتدرانه تأکید کردند. معظمله ضمن توصیه به قوای نظامی و دیپلماسی برای حرکت در مسیر صحیح، به جریانهای سیاسی هشدار دادند که نقد باید بر مدار انصاف، آگاهی و مصالح کشور باشد؛ نه مخرج مشترک با دشمن. یادداشتی برای واکاوی این فرمایشات در بحبوحه فضای پرالتهاب سیاسی و رسانهای کشور. |
|
از آذربایجان شرقی ،کارشناس سیاسی در طی یادداشتی نوشت: در یادداشت حاضر فقط بخشی از فرمایشات معظم له که اشاره به موضوع خاصی در فضای عمومی و رسانه ای کشور داشته و محل کش و قوس هست را از نظر می گذرانیم و واکاوی می کنیم :
کارهایی لازم است و کارهایی مضر . تبیین لازم است ؛ ابطال و رفع مغالطههایی که گاهی پیش می آید به بهترین شکل لازم است انجام گیرد که مشکلی برای کشور بوجود نیاید . ایرادهای غیر لازم را به میان کشیدن و در بارهاش بحث کردن و بر روی مسائل کوچک جنجال کردن و بی صبری ها مضّر است .
دستگاههای مسئول در عرصه نظامی و دیپلماسی ؛ هر دو مشغول هستند لازم است شکل درست و جهتگیری درستی داشته باشند . اینها بایستی با قوت کار خودشان را انجام بدهند منتها جهتگیریها را توجه کنند . به خصوص در عرصه دیپلماسی جهتگیری خیلی مهم است که کاملاً مراعات و با دقّت کار انجام بگیرد . اعتراض به دستگاههای نظامی و دیپلماسی هم باید با لحن قابل قبول و بعد از اطلاع یابی باشد .
در شرایط توقف جنگ که البته شکننده بوده و هر آن احتمال شیطنت از سوی آمریکا و سگ زنجیری او دور از ذهن نیست در فضای عمومی کشور بین جریانهای سیاسی و طرفداران و منتقدان دولت و حتی گاها در بین نیروهای گفتمان انقلاب بحثهایی در خصوص مذاکره یا عدم مذاکره و نیز در خصوص حفظ وحدت و همبستگی و اینکه آیا در شرایط خاص کشور ؛ انتقاد لازم هست و یا موجب اختلاف و دو دستگی در کشور می شود مطرح می گردد .
واقعیت این هست که از یک طرف عده ای و لو اندک با هدف نقد و البته دلسوزی ؛ بخشی از عملکرد نیروهای مسلح و خصوصا حوزه دیپلماسی را نادرست تشخیص داده و از جاده انصاف خارج شده و اگر چه نیتشان خیر باشد اما نوع مواجهه و ادبیاتی که بکار میبرند موجب بی توجهی به حفظ وحدت و سوء استفاده دشمن می گردند و نتیجه کارشان به تخریب ختم می شود که کاملا اشتباه و خلاف شرع هست .
از آنطرف هم عده ای هر نوع نقد حتی نقدهای درست و اصولی را بر نتابیده و به بهانه حفظ وفاق و وحدت ؛ منتقدان دلسوز را همسو با دشمن فرض کرده و با برچسب تندرو و سوپر انقلابی ؛ آنها را سیبل حملات خود قرار داده و اجازه کوچکترین انتقاد را نمی دهند در حالیکه خودشان استاد افراط گری و رفتارهای رادیکالی هستند . سوگمندانه باید گفت که در این گزاره طیفی از نیروهای انقلابی هم با سطحی نگری و فهم نادرست از قضایا و ای بسا به نیت خیر ؛ دچار اشتباه محاسباتی می شوند .
در گزاره های بالا افراط و تفریط ؛ فضا را تیره و تار نشان می دهد اما نکته ای که نباید از آن غفلت کرد این هست که باید گروهی با اصلاح ادبیات و موضع گیریها و گروهی نیز با تغییر و اصلاح نگرش و دوری از برداشت سطحی از وحدت و عوامل مخرب آن به بهانه حفظ همبستگی ؛ بتوانند جلوی رفتارهای افراط گرایانه و تفریط گرایانه را بگیرند .
حضرت آقا خیلی واضح و روشن از یک طرف به میدان و دیپلماسی یادآور می شوند که باید با قدرت ظاهر شوند و جهت گیریها را رعایت کنند و در این خصوص تاکید ویژه بر دیپلماسی دارند . متاسفانه در حوزه دیپلماسی بعضا اظهار نظرهایی در مورد مذاکره شنیده می شود که ضعف و سستی و انفعال را نشان می دهد که باید به جد از آن پرهیز کرد چرا که ؛ دیپلماسی ادامه جنگ است از راهی دیگر . نباید با مواضع سطحی و بعضا شاذ ؛ دندان طمع دشمن را تیزتر کنیم . در یادداشتهای قبلی ؛ به این مورد مفصل پرداخته شده است . رهبری این را هم اشاره فرمودند که هر زمان وارد شویم ( نظامی ـ دیپلماسی ) با دستان پر وارد خواهیم شد .
از سوی دیگر مقام معظم رهبری ؛ ضمن تاکید بر حفظ فضای نقد و نقادی که موتور محرکه جامعه هست و رفع مغالطات حتی در شرایط حاضر ؛ به مردم و جریانهای سیاسی تذکر می دهند که نقدها ؛ اولا باید با لحن قابل قبول و بعد از اطلاع یابی باشد ثانیا از بیان موضوعات غیر ضرور و جناحی کردن موضوعات خودداری کرده و نباید با دشمن مخرج مشترک پیدا کنند . نقدها باید دلسوزانه ؛ عالمانه ؛ هوشمندانه ؛ خردمندانه و راهگشا باشند .
این یادداشت را با سخنی از مرحوم علامه حسن زاده آملی به پایان میبریم که فرمودند : گوشتان به دهان رهبری باشد که گوش ایشان به دهان امام زمان (عج) است . |