|
تدابیر طب ایرانی برای عبور سالم از روزهای داغ |
|
در پی افزایش شدید دمای هوا، رئیس گروه توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، با تأکید بر ضرورت اتخاذ رویکردهای پیشگیرانه مبتنی بر دانش بومی طب ایرانی، مجموعهای از توصیههای تغذیهای، محیطی و سبک زندگی را متناسب با نیاز گروههای آسیبپذیر ارائه کرد. |
|
دکتر زهره غلامی - متخصص طب ایرانی و رئیس گروه توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، اظهار داشت: افزایش کمسابقه دمای هوا در تیر و مرداد، میتواند موجب بروز اختلالات جدی در سلامت عمومی بویژه در افراد دارای مزاج گرم و خشک، کودکان، سالمندان و بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی شود. بر همین اساس، رعایت تدابیر علمی طب ایرانی برای پیشگیری از پیامدهای گرمازدگی، ضروری است.
وی با اشاره به غلبه مزاج گرم و خشک در ماههای تابستان تصریح کرد: ضروری است علاوه بر اقدامات محیطی نظیر اجتناب از قرارگیری طولانی در معرض نور مستقیم خورشید در ساعات گرم روز، استفاده از پوشش مناسب نخی و روشن و تهویه مستمر محیط، به اصول صحیح تغذیه و تنظیم سبک زندگی بر اساس آموزههای طب ایرانی توجه شود.
غلامی خاطرنشان کرد: استراحت و خواب نیمروزی کوتاه، خصوصا برای افراد با مزاج خشک یا گرم و خشک و نیز جوانان، در محیطی با دمای معتدل میتواند به حفظ قوای بدنی کمک کند. همچنین خواب شبانه کامل و ترجیحاً قبل از نیمهشب شرعی نیز نقش بنیادین در بازسازی انرژی افراد دارد و کم توجهی به این موضوع، به هم خوردن تعادل مزاج و ضعف سیستم ایمنی بدن را در پی خواهد داشت.
وی در ادامه به عوارض شایع گرما نظیر افزایش تعریق، بروز یبوست یا کاهش حجم ادرار اشاره کرد و با ذکر اینکه مصرف مایعات و سبزیها و میوههایی با طبع سرد و تر مانند کاهو، اسفناج و خرفه به ویژه برای افراد با مزاج گرم و خشک توصیه میشود، یادآور شد: در افراد با مزاج سرد و تر، باید از افراط در مصرف این مواد پرهیز شود و نیاز بدن مبنا قرار گیرد. در هر حال، تسهیل دفع و جلوگیری از یبوست ضرورت قطعی دارد.
این متخصص طب ایرانی تصریح کرد: حذف یا کاهش غذاهای خشک، سرخکردنی و شور و جایگزینی آنها با انواع خورشتها از جمله خورش کنگر و ریواس برای بهبود عملکرد کبد و کاهش چربی بدن و همچنین خورش آلبالو و گوجهسبز برای تعدیل عطش و حرارت بدن، از تدابیر ثابت طب ایرانی است. همچنین کاهش مصرف نان و برنج در کنار خورشتها به کنترل وزن و ارتقای سلامت کبد کمک میکند.
رئیس گروه توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل ادامه داد: بهترین نوشیدنیهای فصل گرما، دوغ کمنمک و فرآوردههای دارای دانههای لعابدار مانند خاکشیر و تخم ریحان است که نقش مؤثری در حفظ آب بدن دارند. همچنین شربتهای خانگی چون شربت آلبالو، سکنجبین، بهلیمو یا آبلیمو، مبتنی بر منابع اصیل طب ایرانی، برای کنترل حرارت و آرامسازی بدن توصیه میشوند.
این پزشک و متخصص طب ایرانی ادامه داد: با توجه به گرمای هوا توصیه میشود فعالیتهای ورزشی در ابتدا یا انتهای روز انجام شود و از هرگونه فعالیت در ساعات میانی روز (اوج گرما) پرهیز شود.
غلامی همچنین بر اهمیت تهویه مناسب محیط، استفاده از لباس نخی، استحمام با آب ولرم، شستشوی پا با آب خنک، پرهیز از فعالیت فیزیکی شدید در اوج دمای روز تاکید کرد.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، وی در ادامه گفت: از آنجایی که حالات روحی و روانی در کیفیت زندگی افرا موثر است، در شرایطی که شدت هوا رو به گرمی میرود بروز هر نوع ترس و تنش موجب تشدید گرمای وجودی افراد شده و در هوای گرم فشار مضاعفی را به بدن تحمیل میکند؛ لذا استفاده از رایحههای طبیعی همچون گلاب و بیدمشک، ماساژ کف پا با روغن بنفشه یا بادام شیرین، انجام تنفس طبی و نیز حفظ آرامش روانی توصیه میشود.
رئیس گروه توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل هشدار داد: در بین افراد جامعه افراد پرخطر شامل؛ سالمندان، خانمهای باردار، بیماران زمینهای، کودکان و افراد تحت درمانهای خاص، باید اهتمام بیشتری نسبت به رعایت این تدابیر داشته و نسبت به علائم گرمازدگی نظیر سردرد، تهوع، ضعف، بیحالی، اختلال سطح هوشیاری یا تپش قلب هوشیار باشند تا در مواجهه با این نشانهها به سرعت به مراکز درمانی مراجعه کنند.
ایسنا
انتهای پیام/ن |