کد خبر: 217270 تاريخ انتشار: 1404/02/29 - 10:42
استفاده از نانوحاملهای هوشمند برای توقف رشد سرطان پستان
پژوهشگران با طراحی نانوفرمولاسیون دارویی، موفق به خاموشسازی ژنهای مؤثر در رشد سرطان پستان و القای مرگ سلولی هدفمند شدند.
این طرح پژوهشی، با استفاده از نانوحاملهای هیبریدی، زمینه را برای توسعه فرمولاسیون دارویی جدید به منظور کاهش سرعت تکثیر سلولهای سرطانی پستان فراهم کرد.
افسانه منتی، پژوهشگر دوره پسادکتری با مدرک دکتری تخصصی نانوفناوری دارویی از دانشگاه علوم پزشکی زنجان، این طرح را با همراهی مجتبی فتحی و حمایت بنیاد ملی علم ایران به انجام رسانده است. این طرح با تمرکز بر درمان ترکیبی و کاهش بیان ژنهای اینتگرین β3 و IGF-1R در رده سلولی سرطانی پستان (MCF-7) طراحی شده است.
منتی با اشاره به افزایش شیوع سرطان پستان در زنان و دشواری درمان این بیماری بهویژه در مراحل پیشرفته، تأکید کرد: روشهای متداول درمان مانند پرتودرمانی، شیمیدرمانی و ایمونوتراپی همواره با چالشهایی همراه هستند.
وی با بیان این که توسعه روشهای درمانی نوین و هدفمند برای کاهش سرعت رشد سلولهای سرطانی، از اهمیت زیادی برخوردار است، خاطرنشان کرد: در این مطالعه، خاموشسازی همزمان دو گیرنده کلیدی در سلولهای سرطانی شامل «گیرنده اینتگرین αvβ3» و «گیرنده نوع اول فاکتور رشد شبهانسولین (IGF-1R)» با استفاده از توالیهای RNA مداخلهگر (siRNA) و نانوحامل هیبریدی DDAB/mPEG-PCL انجام شده است.
به گفته منتی، این نانوفرمولاسیون برای نخستینبار در جهان با هدف توقف تکثیر سلولی و القای مرگ برنامهریزیشده در سلولهای سرطانی پستان به کار گرفته شده است.
به نقل از معاونت علمی ریاستجمهوری، وی اظهار کرد: بر اساس یافتههای این پژوهش، ۴۸ ساعت پس از اعمال ژندرمانی، خاموشسازی قابلتوجهی در ژنهای هدف مشاهده شد. همچنین، بیش از ۹۰ درصد مرگ برنامهریزیشده سلولی و توقف چشمگیر چرخه سلولی در سطح آزمایشگاهی از جمله نتایج قابلتوجه این مطالعه بود.
منتی با اشاره به اینکه این پروژه میتواند گام مؤثری در جهت درمانهای هدفمند سرطان باشد، اظهار امیدواری کرد: این مسیر تحقیقاتی به توسعه درمانهای نوین برای سایر انواع سرطان نیز منجر شود.
ایسنا
انتهای پیام/ن