کد خبر: 175747                      تاريخ انتشار: 1402/08/10 - 09:00
یادداشت
رمز ماندگاری 13 آبان در تاریخ
 
سیزدهم آبان، یادآور سه رخداد مهم در‌تاریخ ایران‌ اسلامی است که در سه دوره مختلف رخ داده است و به همین دلیل این روز را در تاریخ کشور به عنوان روزی به‌ یادماندنی به ثبت رسانده اند.
 
از استان مرکزی؛ سیزدهم آبان، یادآور سه رخداد مهم در‌تاریخ ایران‌ اسلامی است که در سه دوره مختلف رخ داده است و به همین دلیل این روز را در تاریخ کشور به عنوان روزی به‌ یادماندنی به ثبت رسانده اند.
تبعید امام خمینی(ره) به ترکیه در ۱۳ آبان ۱۳۴۳، کشتار جمعی از دانش آموزان معترض به حکومت پهلوی در ۱۳ آبان ۱۳۵۷ و تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۵۸، این سه واقعه تاریخی را تشکیل می‌دهد که هر کدام از اهمیت خاصی برخوردار است.
شرايط سیاسی و اجتماعی در سال ۱۳۴۳ به گونه ای بود که شاه هیچ راه گریزی جز تبعید امام خمینی(ره) با هدف حفظ رژیم و استمرار سلطه‌ آمریکا در کشور نمی یافت؛ بنابراین در ۱۳ آبان سال ۱۳۴۳ دستور تبعید امام(ره) به ترکیه با یک هواپیمای نظامی را صادر کرد.
در پی تبعید امام خمینی(ره) و با وجود فضای خفقان، موجی از اعتراض ها به صورت تظاهرات در بازار‌ تهران، تعطیلی طولانی دروس حوزه های علمیه و ارسال طومارها و نام‌ها به سازمان‌های بین‌المللی‌‌ و مراجع تقلید آغاز شد. این سرآغاز هجرتی بود که ۱۴ سال بعد پیروزی انقلاب اسلامی را رقم زد.
سالهای ۱۳۵۶‌ و ‌۱۳۵۷ سال‌های اوج‌ گیری مبارزات مردم و انقلاب اسلامی ایران علیه محمدرضا شاه پهلوی بود. در ۱۳ آبان ۱۳۵۷ تظاهرات دانش آموزان و دانشجویان در دانشگاه تهران انجام شد. این نوجوانان و جوانان در محوطه دانشگاه مورد حمله ماموران مسلح شاهنشاهی قرار گرفتند که بر اساس آمار ۵۶ نفر شهید و صد‌ها نفر زخمی شدند.
حادثه ۱۳ آبان ۱۳۵۷ بعد از حادثه ۱۷شهریور در همان سال، دومین کشتار و حادثه خونين انقلاب اسلامی بود. به خاطر گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان دانش‌آموز، این روز در تاریخ انقلاب اسلامی به نام روز دانش‌آموز نامگذاری شده است.
در ابتدای انقلاب و زمان‌ حکومت‌دولت ‌موقت در‌ سرتاسر کشور، حرکت هایی می شد تا جو سیاسی جامعه را ملتهب و پیچیده کند. بعدها معلوم شد که مرکز تمامی این فتنه ها و جریانات ضد انقلابی، در سفارت آمریکا در تهران است؛ به همین جهت در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ ساختمان سفارت آمریکا در تهران به تصرف جمعی از دانشجویان معترض درآمد.
در هنگام تسخیر سفارت، آمریکایی ها به سرعت مشغول نابود کردن بسیاری از اسناد دخالت‌ها و غارت‌ های خود شدند، ولی پس از تسخیر سفارت به سرعت از نابودی باقی مانده اسناد جلوگیری شد و بعدها اسنادی که از لانه جاسوسی آمریکا به دست آمده بود؛ در اختیار همگان قرار گرفت.
امام خمینی(ره) نیز در پیامی این حرکت را انقلاب دوم و بزرگتر از انقلاب اول نامیدند. اين حرکت دانشجویان معترض، خشم آمریکایی ها را برانگیخت و آنها به اقداماتی مانند قطع ارتباط سیاسی، بلوکه کردن اموال ملت ایران، حمله نظامی به ایران و ... روی آوردند.
این گونه نام روز ۱۳ آبان برای همیشه در تاریخ ایران ماندگار شد تا هر سال اقشار مختلف مردم انقلابی کشورمان و به ویژه دانش‌آموزان به یاد این سه واقعه و در سالگرد آن مراسمی به پا داشته و استقامت خود را در مقابله با استکبار به جهانیان اعلام کنند.

نویسنده : زهرا احمدی