تقویم اجرایی شهریور؛ یادداشت با موضوع: |
تروریسم درد مشترک زنان و کودکان کشورهای قربانی جنگ |
|
بشر امروز بیش از هر چیز، با تروریسم دولتی مواجه است. تروریسم با حمایت ویژه دولتها غیرقابل پیشگیری است. اما ناجوانمردانهترین حالت تروریسم آنگاه روی میدهد که برای از پای دراوردن نیروی نظامی یک ملت، دست به ترور بیگناهان از جمله کودکان و زنان زده شود که معمولا در جنگها حضور فعالانهای ندارند، اما امنیت آنان انگیزه نیروهای نظامی در دفاع و مقابله با دشمن است. |
|
استان تهران: دشمنی و جنگ میان بشر، به اندازه تاریخ بشر سابقه دارد، گاه گروهی بر دفاع از حقی مجبور به جنگ با جنگافروزان شدهاند و گاه جنگطلبان، خود این جنگها را به راه انداختهاند. این جنگها در پارهای موارد ناگزیر بوده، بهگونهای که عدم درگیری با دشمنانِ بشریت میتوانسته به فجایع انسانی بزرگی تبدیل شود و گاه فرار از جنگ میتوانسته به قربانی شدنِ حق و عدالت و انسانیت ختم شود.
بنابراین ورود جبهه حق در این جنگها گاه ضرورتی غیرقابل انکار داشتهاست و به دفاع از تمام ارزشهای انسانی ختم میشدهاست.
اما زورسالاران تاریخ که تحمل ایستادگی در مقابل خود را نداشتهاند، با روشهای ناجوانمردانه و غیرانسانی تلاش کردهاند که مقاومت مخالفان خود را بشکنند.
تروریسم و بهویژه تروریسم دولتی، در طول تاریخ برای حذف فیزیکی مخالفان استفاده شدهاست. هابیل اولین قربانی تروریسم بودهاست و داستان تکراری قابیلیان و هابیلیان در طول تاریخ همیشه در تکرار بوده است.
ترور در لغت به معنی ترساندن، و تروریسم به معنای ارعاب و تهدید و ایجاد وحشت بین مردم است و «تروریست» کسی است که طرفدار ارعاب و تهدید است.(۱)
۱. در قطعنامه ۱۹۸۴ مجمع عمومی سازمان ملل تروریسم به این شکل تعریف شده است: فعالیت های مجرمانه و خشونت آمیزی که گروه های سازمان یافته برای ایجاد ارعاب و وحشت انجام میدهند تا به این ترتیب اهداف به اصطلاح سیاسی خود را میسّر سازند. (۲)
۲. محمّد حسین شاملو احمدی تروریسم را به این صورت تعریف میکند: تروریسم، مکتب خشونت و آدمکشی است و به اعمال جنایتی اطلاق میشود که با هدف مقابله با کشورها و ایجاد رعب و وحشت در بین افراد یا گروههای معین یا عامه مردم، توسط گروه های تروریستی انجام میشود». (۳)
۳. وولف فیلسوف آمریکایی مینویسد: تروریسم عبارت است از به کار بردن غیر مشروع زور و خشونت برای رسیدن به اهداف خاص. لذا استفاده مشروع از قدرت و زور داخل در مفهوم ترور نیست.(۴)
۴. در فرهنگ علوم سیاسی، در تعریف ترور آمدهاست: ترور به معنی وحشت و ترس زیاد است. اصطلاحاً به حالت وحشت فوق العاده اطلاق می شود که ناشی از دست زدن به خشونت و قتل و خونریزی از سوی یک گروه، حزب یا دولت به منظور نیل به هدف سیاسی، کسب یا حفظ قدرت است.(۵)
بشر امروز بیش از آنکه ترورهای فرقهای و شخصی را شاهد باشد، با تروریسم دولتی مواجه است. تروریسم با حمایت ویژه دولتها!
همچنانکه پیشتر گفتهشد تروریسم و بهطور کلی جنگ، غیرقابل پیشگیری است. اما ناجوانمردانهترین حالت تروریسم آنگاه روی میدهد که برای از پای دراوردن نیروی نظامی یک ملت، دست به ترور بیگناهان زدهشود. کودکان و زنان معمولا در جنگها حضور فعالانهای ندارند، اما امنیت آنان انگیزه نیروهای نظامی در دفاع و مقابله با دشمن است. حال اگر دشمن بتواند خدشهای به این امنیت وارد کند توانستهاست روحیه حریف را خرد کند و از طرفی هم نسل آینده سربازان حریف را بدون هزینه بالا، از بین میبرد.
شاید بتوان حمله اتمی امریکا به هیروشیما و ناکازاکی ژاپن را وحشتناکترین تروریسم دولتی تاریخ نام برد. در چند دقیقه نیروهای نظامی و غیرنظامی از بین رفتند یا کارایی خود را از دست دادند، ترس نهادینه شده در سایر شهرها و حتی نسلهای بعد، بدترین شکل تروریسم دولتی را نهادینه کرد. ۲۰،۰۰۰ نظامی و ۲۰۰،۰۰۰ غیرنظامی در این جنایت قربانی شدند، یعنی کمتر از دهدرصد قربانیان از نیروهای نظامی بودهاند!!!
حملههای شیمیایی در جنگهای مختلف، بهویژه بمباران شیمیایی حلبچه و سردشت در جنگ تحمیلی، مثال دیگری از تروریسم دولتی بر علیه نیروهای غیرنظامی در جنایتی غیرقابل انکار بودهاست. ۱۱۰غیرنظامی کشته شدند و ۸۰۰۰نفر هم زخمی شدند.
اما طولانیترین تروریسم دولتی تاریخ مربوط به رژیم صهیونیستی مربوط میشود، حدود ۷۰سال است که این رژیم اشغالگر، به تروریسم دولتی مشغول است و زنان و کودکان بیگناه بسیاری را به شهادت رساندهاست، تنها در جنگ غزه بیش از ۱۲۰۰ نفر قربانی تروریسم دولتی رژیم اشغالگر شدهاند.
اما تروریسم تنها صورت نظامی و کشتار ندارد. بلکه انواع دیگر تروریسم هم توسط دولتهای ظالم علیه ملتهای مقاوم و ملتهای مستضعف بهکار گرفته شدهاست. تروریسم اقتصادی با تحریم کالاهای ضروری مورد نیاز مردم یک جامعه سعی در شکستن مقاومت آنان دارد. مثلا در سالهای اخیر تحریم دارو توسط دولتهای مدعی حقوق بشر، باعث شدهاست تا بیماران زیادی در ایران محکوم به تحمل درد و رنج ناشی از بیماری باشند.
تروریسم فرهنگی هم با هدف قرار دادن افراد یک جامعه، تلاش میکند تا از افراد بی.اطلاع یک جامعه برای خودش سربازگیری کند، شبکههای فارسیزبان ماهوارهای متعدد و رایگان فارسیزبان مصداق بارز این نوع از تروریسم است.
اما تروریسم رسانهای جدید علیه جمهوری اسلامی ، با هدف قرار دادن تمام ارزشهای انسانی و خانوادگی و دینی، تلاش کردهاست که جامعه را به فروپاشی اخلاقی برساند تا دشمنان این نظام مقدس، با کمترین هزینه ممکنه، بزرگترین رقیب خود را از میان بردارند.
پی نوشت:
۱. فرهنگ علوم سیاسی، علی آقا بخشی، افشاری راد، مینو، چاپار، تهران، ۱۳۸۳شمسی، ص ۵۶۴
۲. بزهکاری بین المللی، آندور بوسا، مترجم: رخشایی، نگار، کتابخانه گنج دانش، تهران۱۳۷۵ شمسی، ص ۲۰
۳. فرهنگ اصطلاحات و عناوین جزایی، شاملو احمدی، محمدحسین، نشر دادیار، اصفهان،۱۳۸۰ شمسی، ص ۱۸۰
۴. الارهاب مفهوم و اهم جرائمه فی القانون الدولی الجنایی، مصطفی، مصباح، جامعة قاریونس، بنغازی، ۱۹۹۰، ص ۴۴
۵. فرهنگ اصطلاحات و عناوین جزایی، شاملو احمدی، محمدحسین، نشر دادیار، اصفهان، ۱۳۸۰ شمسی، ص ۵۶۳
نویسنده: زهرا فتحی -محقق و کارشناس ارشد مطالعات زنان
انتهای پیام/* |