|
آیینی به قدمت 200 سال / پرسه زنی سنت دیرینه یزدی ها در روز تاسوعای حسینی |
|
پرسه زنی یکی از آئینهایی است که با سنتهای دیرینه مذهبی مردم یزد عجین شده ونزدیک به دو قرن قدمت دارد. مردم استان یزد در روز تاسوعا در گوشهوکنار این استان با اجرای آیین پرسه زنی یاد و خاطره فوتشدگان و پیر غلامان اباعبدالله الحسین را زنده نگه میدارد. |
|
از یزد، این استان یکی از تاریخیترین و مذهبیترین مناطق ایران است که به حسینیه ایران معروف شده و همهساله در ایام محرم شاهد برگزاری آئینها و مراسمهای مختلف عزاداری است .«پرسه زنی» از نظر اصطلاحی همان سوگواری است .
نحوه برگزاری این سنت کهن بدین ترتیب است که در دهه اول محرم بهویژه صبح روز نهم محرم(تاسوعا) گروه پرسهزن که شامل چند تن از بزرگان و خادمان حسینیاند، بهصورت هیئتهای عزاداری ، کوچه به کوچه محلهها را پرسه زنی میکنند؛ به درب منازل رفته و به خواندن اشعاری در رثای امام حسین (ع) و یاران ایشان میپردازند .
تصاویر این گزارزش تزئینی است
از میان جمعیت کسی که به علم انساب آشنایی دارد تبار صاحبخانه را برمیشمارد و برای رفتگان طلب مغفرت میکند و صاحبخانه نیز که به استقبال آمده مقداری گندم، جو، قند، و ... را پیشکش میکند،( این نذورات جهت تهیه غذای هیأت مصرف می شود).
اصولا گروه در خانواده شهدا ویا خانه هایی که صاحبخانه یا یکی از افراد آن بهتازگی درگذشته باشد توقف کرده نوای حسین حسین میگویند و بهاصطلاح عوام جوش میزنند و پسازآن حلقه وار بر سینه میزنند و عزاداری میکنند.
معمولاً گروه پرسهزن با خود اشخاصی را به همراه دارند که هرکدام مسئولیتی را برعهده گرفتهاند یک نفر علم بر دوش پیشاپیش گروه حرکت میکند و دیگری با سمت رهبر گروه که معمولاً از سادات است؛ هیئت را راهبری میکند و دیگری سنج میکوبد و یکی هم نوحه میخواند و فردی نیز مسئول دریافت هدایا و نذورات مردم است.
در پایان این آیین که تا نیمی از روز طول می کشد ، پرسه زنان با حضور در مساجد و تکایای خود به برگزاری نماز جماعت وعزاداری میپردازند و برای حضور درمراسمروز عاشورای اباعبدالله الحسین (ع) محیا می شوند.
تصاویر این گزارش تزئینی است
انتهای پیام/* |