مدیرکل انتقال خون استان بوشهر گفت: |
فرهنگسازی اهدای خون توسط مادران انجام میشود/ آسیب رسانی به زنان از طریق اهدای خون یک باور اشتباه است |
|
مدیرکل انتقال خون استان بوشهر گفت: زنان در امر انتقال خون بسیار حائز اهمیت هستند چرا که از خون سالم تری برخوردارند و فرهنگ اهدای خون با پیشگام شدن مادران برای اهدای خون، در نسل های آینده نهادینه میشود. |
|
از بوشهر؛ انتقال خون یکی از ارگانهای حیاتی کشور است که با محوریت اهداکنندگان خون فعالیت میکند. بر همین اساس هرساله ۲۴خردادماه روز جهانی انتقال خون نام دارد که به روز جهانی تکریم اهداکنندگان نیز معروف است. به همین مناسبت گفتوگویی داشتیم با علیرضا باستین، رئیس سازمان انتقال خون بوشهر تا با جایگاه زنان در امر انتقال خون بیشتر آشنا شویم.
علیرضا باستین در ابتدا بیان داشت: انتقال خون یکی از مراکز حیاتی کشور است که امروزه خیلی از بیماریها به خون اهدا کنندگان نیازمندند به همین علت کمیت و کیفیت خون اهدا کنندگان برای پایگاه انتقال خون بسیار مهم است و در پایش اولیه تعدادی را از اهدای خون معاف میشوند و پس از اهدای خون نیز آزمایشاتی انجام شده و ۱۶۰۰ دستورالعمل برای اهدا رعایت میشود.
وی ادامه داد: به طور کلی اهدا کنندگان به سه دسته اهداکنندگان اول، اهداکنندگان باسابقه و اهداکنندگان مستمر تقسیم می شوند اما اهداکنندگان مستمر بیشترین قشر جامعه هستند و سالیانه حداقل دوبار خون اهدا میکنند.
این مقام مسئول بیان داشت: با توجه به دفعات اهدای خون که برای خانمها سه بار و برای آقایان چهاربار در سال است، اهدای خون در سال گذشته ۳۶هزار کیسه بوده که ۱۵درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش داشته است.
باستین ضمن بیان اینکه پنج درصد کل اهداکنندگان، خانم ها هستند گفت: در سال ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰، مراجعه خانمها نیز ۱۵درصد افزایش داشته است.
مدیرکل انتقال خون استان بوشهر ادامه داد: خانمها قشر مهمی در این امر به شما میروند چرا که از خون سالمتری برخوردارند و به نوعی مادران در امر فرهنگسازی اهدای خون نیز موثرند و با پیشگام شدن در فرآیند انتقال خون زمینه آموزش به فرزندان خود را مهیا میکنند اما با این وجود مراجعه بانوان نسبت به آقایان جامعه کمتر است.
وی همچنین افزود: در اهدای خون بانوان کم خونی عامل بسیار موثری است و اگر سطح هموگلوبین آنها به حد طبیعی نباشد قطعا از اهدای خون معاف خواهند شد؛ همچنین خانمها نمیتوانند در دوران شیردهی و بارداری اهدای خون انجام دهند.
باستین در پاسخ به این سوال که چه طرحی برای تکریم اهداکنندگان خواهند داشت اظهار کرد: طرح تکریم اهدا کنندگان در روز جهانی اهدای خون هر ساله در قالب برگزاری مراسم و تقدیر از ۲۴ اهدا کننده برتر از اقشار مختلف، برگزار می شود.
وی همچنین از تمایل بالای مردم نسبت به اهدای خون خبرداد و گفت: در مواقعی که نیاز مبرم و فوری به یک گروه خونی تازه است طبق دستورالعمل ها فراخوانی داده میشود که همکاری و پاسخ مطلوبی به این تقاضا از سوی مردم شریف و نوع دوست استان بوشهر دریافت میشود؛ بر همین مبنا در سال گذشته ۱۰۰درصد نیاز بیماران به خون تامین شده است.
باستین با بیان اینکه ایران در حوزه انتقال خون با کشورهای سطح یک دنیا برابری میکند؛ گفت: هم اکنون در استان بوشهر چهار شهرستان بوشهر، برازجان، گناوه و کنگان پایگاههای انتقال خون فعال دارد که اهداکنندگان میتوانند به آنها مراجعه کنند؛ همچنین کمتر از یک ماه آینده پایگاه انتقال خون دیلم نیز افتتاح خواهد شد.
وی ادامه داد: علاوه بر پایگاهها، واحد سیار انتقال خون نیز با هماهنگی قبلی آماده ارائه خدمات در برخی اماکن میباشد.
مدیرکل انتقال خون استان بوشهر تأکید کرد: بهطور کلی اهداکنندگان باید وضعیت عمومی مساعد داشته باشند و فاصله سنی آنها بین ۱۸-۶۵ سال باشد اگر چه اهداکنندگان مستمر تا ۷۰ سال و اهداکنندگان ۱۶و۱۷ سال نیز با رضایت والدین میتوانند اهدای خون داشته باشند.
این کارشناس همچنین بیان داشت: مصارف خون شامل پلاسما، RBC، پلاکت و کرایان است که برای بیماران دیالیزی، هموفیلی، تالاسمی و... مصرف میشود.
باستین در پایان ضمن تاکید بر این مورد که تفکر آسیبرسانی اهدای خون در زنان غلط است، تأکید کرد: این یک باور اشتباه در اذهان عمومی است که میتواند موجب کاهش مراجعه زنان به انتقال خون شود. اگر چه این قشر از جامعه شرایطی خاص دارند اما اهدای خون آسیبی به آنها وارد نخواهد کرد چرا که تمامی فاکتورها برای اطمینان از سلامتی شخص بررسی میشود و بعد از اهدا نیز حجم خون اهدایی جایگزین خواهد شد.
خبرنگار/ آتنا جعفری |