مازندرانی‌ها و آداب و رسوم کهن زیبای آن دیار / از مراسم دون سری تا مراسم نوبینج لَوِه

مازندران یکی از استان‌های زیبا و سرسبز کشورمان است که دارای مراسم‌ و آئین‌های بومی و محلی زیادی بوده که برخی از این آداب و رسوم مخصوص زنان و مادران مازندرانی می‌باشد. در این گزارش شعبانعلی بخشی کارشناس فرهنگ بومی محلی درباره آداب و رسوم کهن مازنی ها صحبت کرده است.
مازندرانی‌ها و آداب و رسوم کهن زیبای آن دیار / از مراسم دون سری تا مراسم نوبینج لَوِه
1402/09/01 - 09:54
تاریخ و ساعت خبر:
176771
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - سمانه سراج فریدونی - مازندران یکی از استان‌های زیبا و سرسبز کشورمان است که دارای مراسم‌ و آئین‌های بومی و محلی زیادی بوده که برخی از این آداب و رسوم مخصوص زنان و مادران مازندرانی می‌باشد.
اگر پای صحبت‌های مادربزرگ‌ها و مادران مازندرانی بنشینید، آئین‌ها و رسومی را خواهید شنید که خیلی شیرین خواهد بود که قصد داریم به برخی از این آداب و رسومی که در حال فراموشی است، بپردازیم.
شعبانعلی بخشی کارشناس فرهنگ بوی محلی در گفت‌وگو با خبرنگار ما با بیان اینکه فرهنگ، آئین و سنت‌های مازندران قدمتی چند هزار ساله دارد، اظهارکرد: در گذشته آئین‌ها و مراسمات مختلفی وجود داشته که نسل ‌به ‌نسل دربین زنان ما چرخیده‌ تا بتوانند این آداب و رسوم را حفظ کنند.

وی خاطرنشان کرد: زنان مازندرانی در بخش‌های مختلفی مانند غذا، مراسمات و مشاغل آداب خاصی داشتند که در ادامه به برخی از این آداب و رسوم ویژه زنان مازندران بوده می‌پردازیم.
مراسم دنون سَری: این آئین زمانی برگزار می‌شود که پس از گذشتن چند ماه از به دنیا آمدن نوزاد اولین نشانه های دندان در دهان آن ظاهرمی‌شود در این مراسم مادر، همسایه ها و اقوام را دعوت کرده و با درست کردن باکِلِه پَتِه و لوبیا پَتِه از مهمانان پذیرایی کرده و در این جشن از خداوند به ‌خاطر فرزند سالم شکرگزاری می‌کنند.
مراسم دَه حموم: یکی از این آیین‌های قدیمی است که ریشه در فرهنگ ایرانیان دارد. بعد از گذشتن ۱۰ روز از زایمان مادر، مادربزرگ یا مادراین نوزاد را به حمام می‌برند و به همین مناسبت جشنی کوچک می‌گیرند. مادر عروس گهواره و دیگر وسایلی که برای نوه‌اش خریداری کرده است را با مراسم خاصی به خانه دختر می‌آورد و این روز را به شادی به پایان می‌رسانند.

مراسم گهره‌‌ سَری یا گهره بَندونی : گهره بندونی نام آئینی مازندرانی است که نوزاد را برای اولین بار در گهواره می‌گذارند. بعد از اینکه از به دنیا آمدن نوزاد می‌گذرد و مادر نوزاد را به حمام برده‌اند نوزاد را دست به دست توسط مهمانان می‌گردانند تا به بزرگ خانواده که مادربزرگ می‌باشد می‌دهند بعد از ناز دادن، نوزاد را به گهره بسته و شروع به لالایی خواندن می‌کند؛
لالا لالا کویِ کوتِر
باخِسِه مِه جانِ دِتِر
نِماشونِه مامان گِرِه
تِه دایی جان اِنِه شونه مامان گِرِه
بِرمه نَکِن مامان گِرِه
تِه بِرمِه ره وه اِشتونِه مامان گِره

مراسم پخت آش آخرین سال: یکی از آداب و رسوم قدیمی مردم ایران برگزاری جشن چهارشنبه سوری است. زنان و مادران مازندرانی از صبح با کمک همسایه‌ها آش‌هایی چون آش چهل گیاه، آش دوغ، آش ترش، آش گَزِنه شروع به پختن می‌کنند و بعد از آن در غروب روزچهارشنبه جشن چهارشنبه سوری توسط اقوام و اهالی برگزار می‌کنند.
مراسم تیم شنی: در این مراسم بعد از اینکه دانه‌های شلتوک (برنج با پوست) توسط مردم مازنی در منزل در چند روزجوانه زده را داخل خزانه برنج می‌پاشند و مادران مازندرانی در همان روز شیرینی‌ کماج نون درست می‌کنند و بین همسایه‌ها پخش می‌کنند و معتقد هستند با این کار موجب خیر و برکت در کشاورزی می‌شود.

مراسم نوبینج لَوِه: بعد از برداشت برنج و تهیه آن از اولین برنجی که از کارخانه شالیکوبی برای مصرف پخت می‌کنند بین همسایه‌ها پخش کرده و معمولا با گوشت و مرغ محلی، اردک محلی، غاز و خورشت اناردون درست می‌کنند.
مراسم جشن چله شو: یکی از مراسم‌های بسیار باشکوه در استان مازندران می‌باشد که اهالی این استان مراسم چله شو را در خانه های خویش به همراه اقوام و بزرگان برگزار می‌کنند. این مراسم به دلیل قرار داشتن در فصل سرما و برپایی آن در سردترین شب و طولانی‌ترین شب سال، در خانه برگزار می‌شود. و زنان خانه معتقدند باید در این شب شادی و نشاط‌ آور، غذای خوبی پخته شود. به همین خاطر انواع شیرینی‌های محلی مانند کماج، پِشته زیک، بهاردونه (بئودونه) و غیره برای برگزاری این جشن درست می‌کنند.
کارشناس فرهنگ بومی محلی مازندران در پایان با اشاره به اینکه مادران مازندرانی نماد مقاومت هستند، تاکیدکرد: زنان و مادران مازندرانی علاوه بر اینکه در دامداری، باغداری، کشاورزی دوش‌به دوش مردان کار و فعالیت می‌کردند فرزندان زیادی هم داشته و به تربیت آنها که وظیفه اصلی آنها بود می‌پرداختند.

بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
برچسب ها:
مازندران، آداب و رسوم کهن، زنان مازنی ، حافظ آداب و رسوم کهن مازنداران
ارسال نظر
مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرتان لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
3- نظرات بعد از بررسی و کنترل عدم مغایرت با موارد ذکر شده تایید و منتشر خواهد شد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
استان ها
V
آرشیو